top of page
Blogg

Styrketräning för kvinnor - myter och fördelar

Uppdaterat: 26 sep. 2023Styrketräning har länge varit en av de mest underskattade och missförstådda träningsformerna när det kommer till kvinnor. Många kvinnor har fortfarande felaktiga uppfattningar om att styrketräning kommer att få dem att bli stora och “biffiga”, eller att det inte är en lämplig träningsform för dem. Men sanningen är att styrketräning har lika många, eller till och med fler fördelar än styrketräning har för män. Bland annat för att bygga självförtroende, förbättra kroppsbilden och skapa större självständighet. Att själv tex ha styrkan att kunna bära hem tunga matkassar, öppna burkar och utföra styrkekrävande trädgårdsarbete skapar självständighet och högre livskvalitet.


Vi börjar det hela med att "döda" några av de vanligaste myterna kring styrketräning för kvinnor. Så låt oss dyka rakt in och avliva dessa felaktiga påståenden.
Myt 1 - Styrketräning kommer att få dig att bli stor och biffig

Att bli stor och muskulös tar lång tid och är inte något som sker över en natt. Det är en gradvis förändring som kräver tålamod och uthållighet. Många tror felaktigt att man snabbt kan bli muskulös, men i verkligheten är det en process som tar tid och engagemang. Muskeltillväxt är beroende av flera faktorer, däribland genetik, kost och träning, och det krävs en kombination av alla dessa för att se verkliga resultat.

Styrketräning kommer snarare att hjälpa dig att forma och definiera dina muskler, vilket kan skapa en smalare och mer tonad kropp.


Myt 2 - Styrketräning är inte feminint

Det är hög tid att kasta detta förlegade påstående åt sidan. Styrketräning är lika feminint som det är maskulint. Det handlar om att bygga styrka, uthållighet och självförtroende oavsett kön.


Myt 3 - Kardioträning är det bästa sättet att gå ner i vikt

Medan kardioträning kan hjälpa till att bränna kalorier och förbättra konditionen, är styrketräning också en kraftfull metod för vikthantering. Muskelvävnad kräver mer energi än fettvävnad, vilket innebär att ju mer muskler du har, desto mer kalorier bränner du, även i vila. Dessutom hjälper styrketräning till att öka ämnesomsättningen, vilket kan göra det lättare att kontrollera din vikt på lång sikt.


Myt 4 - Styrketräning är farligt och leder till skador

Många kvinnor undviker styrketräning av rädsla för att det är riskfyllt eller att det kommer att orsaka skador. I verkligheten är styrketräning en av de säkraste formerna av träning när den utförs korrekt och under rätt vägledning. Det kan faktiskt minska risken för skador i vardagen genom att förbättra din kroppshållning, balans och allmänna muskelstyrka.


Myt 5 - Styrketräning är bara för unga människor

Detta är en särskilt skadlig myt, eftersom det är i medelåldern och äldre år som förlusten av muskelmassa och bentäthet verkligen börjar påverka hälsan. Styrketräning kan vara en fantastisk investering i din långsiktiga hälsa och livskvalitet. Det finns ingen åldersgräns för att börja med styrketräning. Många övningar och program kan dessutom anpassas för personer i alla åldrar och med olika fysiska förutsättningar.


Myt 6 - "Gruppträning" är en bra träningsform för ökad muskelmassa och styrka

Klassiska gruppträningspass med högt tempo är utmärkta när det gäller att uppmuntra till fysisk aktivitet, tack vare dess energiska upplägg och känsla av gemenskap. Många dras till dessa pass och ser den som en rolig och engagerande träningsmetod. Men det är viktigt att förstå att trots dess popularitet kommer det inte att leda till betydande ökad muskelmassa och styrka. En vanlig missuppfattning är att man snabbt kan bli vältränad eller bygga stora muskler genom att endast delta i dessa klasser.


För att verkligen uppnå muskeltillväxt krävs en träningsmetod som fokuserar på progression, där man ständigt ökar vikter och motstånd för att ständigt utmana musklerna. Gruppass har ofta inte fokus på progression och många tränar med för "lätta" vikter, särskilt om målet är att öka muskelmassan.


Detta betyder inte att dessa passen är ineffektivt. Tvärtom, det är fantastiskt för att förbättra kondition, uthållighet och allmän fitness. Men för dem som har muskeltillväxt som sitt primära mål, bör de överväga att komplettera med styrketräning som prioriterar progression och tyngre lyft. För en mer detaljerad diskussion om detta ämne rekommenderas Styrkelabbets podcast som behandlar Les Mills Body Pump och varför det inte bör ses som ren styrketräning. Mer information hittar du på deras webbplats: https://www.styrkelabbet.se/?s=body+pump.


Några av fördelarna med styrketräning

Ökad Självförtroende

När du märker att du blir starkare och kan lyfta tyngre vikter, ökar ditt självförtroende avsevärt.


Förbättrad kroppsbild

Styrketräning hjälper inte bara till att forma dina muskler, det kan också bidra till att förbättra din kroppsbild. Genom att arbeta med din kropp och se dess kapacitet växa, lär du dig att älska och acceptera den för vad den är.


Förebyggande av skador

tyrketräning stärker inte bara dina muskler utan också dina leder, senor, brosk och skelett, vilket även kan minska risken för skador och förbättra din fysiska funktion i vardagen.


Starkare skelett

Kvinnor i 30-40-årsåldern tappar i snitt 0.5-1% bentäthet per år, och den siffran ökar till 2-3% i och efter klimakteriet. Det enda sättet att hantera denna utmaning är att inkludera styrketräning i den fysiska aktivitetsrutinen. Övningar som knäböj, marklyft, axelpressar och rodd stärker allt som blir belastat i rörelsen. I ett marklyft tex hänger all vikt i dina händer och allt emellan vikten och golvet du står på stimuleras till att bli starkare.


Ett starkt skelett är av yttersta vikt för kvinnor i alla åldrar men blir särskilt viktigt som ett förebyggande skydd mot potentiella hälsoproblem i äldre ålder. Förutom att minimera risken för frakturer bidrar ett starkt skelett också till att förbättra hållning, balans och allmänna rörelseförmåga, vilket har en positiv effekt på livskvaliteten.


Mental styrka

Styrketräning kräver mental uthållighet och fokus. Det kan hjälpa dig att utveckla en starkare mental inställning, som du kan överföra till andra områden av livet.


Styrketräning är långt ifrån något att vara rädd för. Det är en kraftfull träningsform som inte bara hjälper till att bygga styrka och tonade muskler, utan också boostar självförtroendet och förbättrar kroppsbilden. Så sluta tro på myterna och ge styrketräning en chans – du kommer att vara förvånad över vad du kan uppnå!


“Hålla tätt”


Det är inte ovanligt att kvinnor känner tveksamhet inför att börja med eller fortsätta styrketräning på grund av problem med bäckenbottenmuskulaturen. Särskilt efter att ha fött barn kan det uppstå svårigheter med att "hålla tätt" under fysisk ansträngning, vilket kan kännas både obekvämt och begränsande.


Styrketräning för bäckenbotten inkluderar bland annat knipövningar, bålstabiliserande övningar och andningstekniker. Allt detta kan integreras i en mer allmän styrketräningsrutin så att du kan träna fullt ut utan att känna dig begränsad av bäckenbottenproblem.


Så om du känner att problem med bäckenbottenmuskulaturen hindrar dig från att utföra styrketräning, låt inte det stoppa dig! Vi har kunskapen och verktygen för att hjälpa dig att stärka dessa viktiga muskler och därmed förbättra din förmåga att utföra all sorts fysisk aktivitet. Låt oss hjälpa dig att övervinna dessa hinder så att du kan leva ett aktivt och hälsosamt liv.Vi utmanar dig att prova vår styrketräning i 8 veckor och dela därefter med dig av dina upplevelser. Vi har flera olika träningsprogram och alla kan anpassas efter dina förutsättningar.


Du är varmt välkommen att ställa frågor om styrketräning till oss. Vi är här för att hjälpa dig på din resa mot en starkare version av dig själv.

147 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page