top of page
ir strålar.jpeg
Vad är infraröd (IR) värme?

Infrarött ljus, även kallat infravärme, är en del av solens osynliga spektra och är naturens egen värmekälla. Infrarött ljus värmer objekt direkt, utan att värma den omkringliggande luften. Vi människor, men även djur och växter, absorberar värmen från de infraröda strålarna naturligt.

Värmen från infraröda strålar tränger in cirka 4-5 cm in i kroppen och värmer upp oss inifrån och ut, till skillnad tradiyionell värme  där vi värms upp utifrån och in, via den omkringliggande luften.

Upplevelsen av infrarött ljus liknar man ofta vid att sola då ljuset höjer vår egen kroppsvärme på ett mycket behagligt sätt. Vi kan exponeras för infrarött ljus i timmar utan att vår hud blir bränd eller skadad. Det har många positiva hälsoeffekter och är helt säkert för allt levande.

Långvågigt rött ljus används t ex på BB för barn som fötts för tidigt och inte själva kan hålla sin kroppsvärme. Det har även använts av astronauter för att hålla det kardiovaskulära systemet i form under långa flygningar. IR-värme är alltså väl beprövat och säkert och har många olika användningsområden.

Hur påverkas vi av IR-värme?

Den djupa värmen har en positiv påverkan på vävnader och nerver och aktiverar våra självläkande funktioner. Värmen aktiverar mikrocirkulation, cellförnyelse och den oxidativa stressen och inflammation minskar. Många blir därför piggare och får mer energi av att använda IR-värme.

Då spänd fascia, muskler och leder mjukas upp minskar stelhet och smärta. Värmen har en direkt påverkan på nervändar vilket både reducerar smärta och ökar endorfinproduktionen. Fibroser (förtätad vävnad) mjuknar, svullnad minskar och slaggprodukter drivs ut. Både lymfsystemet och immunförsvaret aktiveras.

 

Den största behållningen, tycker de flesta, är den behagliga känslan i kroppen. Värmen ger avslappning, minskar stress & oro och aktiverar vårt parasympatiska nervsystem (vårt lugn- och ro-system). Där vi behöver vara för att kroppen ska kunna läka.

Fördelar med IR-värme

Det finns många fördelar med infraröd värme, här är några av alla:

- Reducerar stress: spända, stela muskler mjukas upp, kortisolet går ned och vi upplever lugn och trygghet vilket aktiverar vårt parasympatiska nervsystem.

- Minskar smärta: värmen har en direkt påverkan på nervändar vilket reducerar smärta och ökar endorfinproduktionen.

- Aktiverar lymfsystemet: värmen stimulerar lymfkärlen vilket skapar flöde och minskar svullnad, fett och stagnation. Hårda fibroser mjukas upp.

-  Ökar rörlighet i fascia: vävnader som värms upp och sedan sträcks ut har visat sig ge en bestående förlängning.

- Aktiverar immunförsvaret: värmen i vävnaderna gör att immunförsvaret aktiveras och antalet vita blodkroppar ökar.

- Värmen aktiverar cellförnyelse och mitokondrier och den oxidativa stressen minskar. Många blir därför piggare och får mer energi.

- Infraröd värme har visat sig fungera extra bra vid tillstånd som: smärta/värk, artros, fibromyalgi, trögt lymfsystem, lymfödem, trötthet, utmattning och depression.

Reducera skadlig stress och förbättra din sömnkvalitet

IR-värme kan hjälpa dig att reducera onödig stress från kroppen. Stress skapar en negativ belastning på kroppen. Om du har svårt att hantera stress, kommer värmen att hjälpa dig att slappna av. 

Bättre sömn är en enorm fördel som kommer av att vistas i IR-värmen. När dina muskler är avslappnade och blodet cirkulerar på ett optimalt sätt, kommer du helt enkelt att ha lättare att sova på natten. Om du är avslappnad kan du njuta av en bättre sömnkvalitet och du kommer att känna dig utvilad.

god sömn_edited.jpg
bottom of page