top of page
Blogg

Återhämtning

Uppdaterat: 10 juli 2023


För att kunna börja en resa mot återhämtning efter en utmattning behöver man först lära sig att förstå varför vi blir utmattade.


Utmattning är idag en folksjukdom som drabbar betydligt fler kvinnor än män och som också börjat krypa allt längre ner i åldrarna. Många som varit sjukskrivna återfaller i sin sjukdom när dom återvänder till arbetslivet och allt det som gjorde att dom blev sjuka från början. Utan rätt redskap blir resan mot återhämtning svår. Man tar 3 steg framåt för att sedan ramla 4 steg tillbaka igen.


Samhället idag passar inte våra förutsättningar som människor. Världen runt oss har förändrats otroligt snabbt medan vi människor i princip är desamma som när vi levde på savannen. Vi har i tusentals år levt på ett sätt utan större skiften för att plötsligt kastas in i dagens samhälle. Istället för att leva dag för dag där fokus varit att finna mat och trygghet för stunden är vi nu inne i ett hamsterhjul av konsumtion, karriär och krav. För att vi ska klara av att leva i detta behöver vi förstå och anpassa oss efter vad vår kropp och sinne klarar av.


Stress uppstod förr när vi tex blev jagade av ett lejon och var tvungna att fly för våra liv. Idag blir vi sällan jagade av några lejon men exakt samma stressreaktion sker i våra kroppar när vi får ett stresspåslag. Tex om vi fastnar i en bilkö och kommer bli sena till vår destination. Ofta sker såna händelser många gånger varje dag vilket ju betyder att vår hjärna i princip tror att vi blir jagade av lejon under stor del av vår vakna tid. Inte konstigt att man blir sjuk till slut.


En utmattning sker när vi under allt för lång tid varit utsatta för hög stress och inte varit lyhörda för kroppens signalsystem. En av dessa signaler kan vara att man drabbas av ångest. I början skickas små signaler som sedan blir högre och högre. Ignorerar man detta kan det leda till en utmattning. Det i sin tur leder till att systemet blir överkänsligt och plötsligt skriker alla signaler högt för minsta lilla. I princip gör det att hela vårt system blir överhettat som en dator som inte kan processa mer och till slut bara låser sig.


Det som då sker är att våra kroppar “spelar döda”. Bokstavligt talat så är det faktiskt det som sker när du blir utbränd och inte kommer upp ur sängen. Lejonet är så nära och nosar på dig att din kropp lägger av och spelar död för att försöka överleva hotet utifrån. Även om det faktiska lejonet kanske är en kombination av ett stressigt liv med småbarn kombinerat med en karriär och kanske även sjukdomstillstånd. För att överleva hamnar du i ett apatiskt tillstånd och “går in i väggen”.


En annan viktig del i att man blir utmattad är att vi inte lever i nuet. 45% av våra 60-70.000 tankar om dagen är inte i nuet. Istället fyller vi dagarna med tankar som : “hur ska jag hinna med allt imorgon”. “Undrar varför min kollega sa så där förut”. “Hur ska jag klara ekonomin när jag går i pension”. “Jag måste handla mat på vägen hem, tvätta efter jobbet osv”. Sanningen är att allt detta gör att vi lever lika mycket i det förflutna och i framtiden som i denna stund.Den goda nyheten är att vi faktiskt kan påverka hur vi och vår kropp ska reagera på stress och svåra situationer. Vi kan lära oss att leva i denna värld men på ett balanserat sätt där vi inte riskerar att gå in i den berömda väggen igen. Det hjälper inte att bara vila en längre tid utan man måste aktivt göra förändringar i livsstilen för att tillfriskna.


(Det första steget för mig själv var att inse och acceptera att jag faktiskt var utmattad. Jag hade fortsatt i åratal att ignorera signalerna från min kropp om att något inte stod rätt till och bara körde vidare. Tänk dig en bil där varenda varningslampa blinkar och du ändå väljer att fortsätta köra. Jag drog på mig fysiska problem som blev allvarliga pga att jag inte lyssnade till kroppens signaler. Till sist var jag så sjuk att det var omöjligt att fortsätta arbeta och tvingades därför till sjukskrivning. I mitt fall var det först då, efter en längre tid som jag började inse på allvar vad jag hade utsatt mig själv för. Allt för att fortsätta vara “stark” och “tuff”. För att vara lyckad i min värld var det ett måste att visa sig stark inför omgivningen.


När jag väl hade fått den första insikten blev jag mottaglig för verktygen som i längden har hjälpt till att läka mig. Idag är jag frisk, stark på ett helt annat sätt och oerhört tacksam över att ha kommit dit jag är nu.)


Men det finns ingen quick fix. Du kan inte tro att du ska kunna få några tips, gå in i det några veckor för att när du sen märker resultat tro att du är frisk och återgå till det du gjort tidigare. Detta är det största misstaget som många gör och det bästa är att redan innan förstå att långvariga förändringar krävs. Kanske livet ut för att få ett hållbart liv där du mår bra.


Detta är några av de saker som krävs för att nå hållbara resultat i din återhämtning:


· En förståelse för vad som händer i kroppen vid utmattning och stress.


· Att acceptera din verklighet, att du bränt ut dig eller är väldigt stressad.


· Att förstå orsaken bakom din utmattning. Och tom orsaken bakom orsaken. Tex: det är inte jobbet i sig som gör dig sjuk utan något på arbetsplatsen tex som framkallar din stress.


· Att lära dig olika redskap för återhämtning.


· Att sedan implementera dessa verktyg i ditt dagliga liv på ett hållbart sätt.


· Att fortsätta leva med sina nya verktyg och se dom som en självklar del i det nya friskare livet.


Man behöver jobba med hela människan. Tyvärr saknas den formen av hjälp för de flesta som blivit utmattade. Man skickas runt till olika instanser som en boll utan mål. Kanske får du gå till en KBT-terapeut, en mediyoga-klass, en läkare som ger dig antidepressiv medicin eller liknande. Men det saknas en röd tråd och ett samband mellan de olika behandlingarna och man får en känsla av att bli kastad runt mellan en massa olika saker som säkerligen kan vara hjälpsamma vid utmattning men som var och en bara behandlar en del av problemet utan att nå in till kärnan och verkligen jobba inifrån och ut.


Återhämtning handlar om att läka inifrån och ut. Att inse och acceptera sin situation för att sedan när man mår bättre bygga upp en ny och mer hållbar framtid.

Det viktigaste redskapet är att lära sig leva i nuet. Genom mindfulness, meditation och terapi kan man förändra sitt sätt att leva och hantera verkligheten man lever i. Att man lär sig behandla sig själv på rätt sätt genom att äta kost som stöttar kroppens läkning efter en utmattning, avsätter tid i livet för återhämtning och även är fysiskt aktiv på ett sätt som gynnar just din tillfriskning.Sofia Ingemarson-Nuredini 

Praktisk Livskontroll

8 veckor

Ta kontroll över ditt liv och sätt hälsan i fokus!


​Denna kurs riktar sig till alla som vill bryta invanda mönster och skapa positiva förändringar i sitt liv. Oavsett om du vill förbättra din hälsa, öka din frihet eller återfinna den person du vill vara, kommer Praktisk Livskontroll att ge dig verktygen du behöver.


294 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page