top of page
Blogg

Kost och träning

Uppdaterat: 10 juli 2023

Egentligen är det ganska enkelt. Kroppen behöver energi för att fungera och leva. Den energin kommer från maten. Stoppar du i dig mer mat (energi) än vad kroppen behöver kommer du gå upp i vikt. Stoppar du i dig mindre än vad du behöver, då går du ner i vikt.


Detta är en sanning och ingen diet eller fixande med livsmedel kommer ändra på det.Att prata om kostens betydelse för bra träningsresultat är viktigt! Jag tycker att man generellt bör tänka på vad man stoppar i sig och inte bara hur mycket! För det handlar ju om att äta för att ge kroppen energi till att träna och för att återhämta och bygga upp sig. Dessutom bör man tänka på när man äter, för att se till att energin verkligen kommer till nytta.


Så om du vill få ut så mycket som möjligt av din träning vad ska du tänka på? Ja det beror såklart på olika faktorer. Vad är målet med träningen och vilken typ av träning gör du? Är det styrketräning du gör, som här på Flexibel Styrka, ja då kan du behöva tänka lite extra på att öka proteinet (men inte så mycket som många tror). Håller du på med konditionsidrotter, ja då är fokuset mer på bra kolhydrater. Dock behövs både protein och kolhydrater i all träning (och även en del fetter).


Vad är då bra proteiner, kolhydrater och fetter? Ja för många är detta känt men tåls att upprepas:


Proteinkällor – kyckling, kalkon, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor/baljväxter, linser och sojaprotein.


Fiberrika kolhydratkällor – grovt osötat bröd, havregryn, matgryn, quinoa, fullkornspasta rotfrukter, bönor och linser.


Fett – fet fisk, avokado, naturella nötter, raps- och olivolja.Fiberrika kolhydrater är långsamma kolhydrater. Dessa tas upp långsammare av kroppen och ger ett mer stabilt blodsocker. Detta betyder inte att snabba kolhydrater alltid är dåligt. Till exempel under och efter träning. Då kan det vara på sin plats att fylla på med sånt som ger snabb energi och fyller på kroppens lager av kolhydrater (glykogen). Exempel på snabba kolhydrater är vit pasta, kokt potatis, banan och russin.


Är du en person som tränar ett par gånger i veckan och vill få till en bra träningseffekt, tex bli starkare eller få en bättre kondition, då kommer du långt med att från sitt vanliga kostupplägg lägga till ett par mellanmål i anslutning till träningen. Dessa mellanmål bör med fördel ligga ca 1-1,5 timme före träningen och ca 30 min efter träningen. Att få i sig något snabbt efter träning kan ibland vara svårt, men det räcker med ett glas mjölk och en banan. Sen äter du ditt huvudmål inom 2-3 timmar.


Om du samtidigt har ett mål att gå ner i vikt kan du dra ner på energin i de övriga måltiderna för att kompensera för den extra energin som du äter vid träningsmellanmålen.


Vad du äter spelar en viktig roll för hur du mår, för ett hälsosamt liv och för dina träningsresultat. Så vet du med dig att du inte tänker så mycket på vad du stoppar i dig har du mycket att vinna på att börja göra det!


Känner du att du vill lära dig mer eller få information om vårt kostprogram? Kontakta oss på info@flexibelfriskvardhalsa.se .240 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page