top of page
Blogg

Flexibels hälsotips - Socker

Uppdaterat: 8 juli 2023

Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Vissa sockerarter finns naturligt i livsmedel som frukt, bär och mjölk.


Sackaros är det socker vi använder för sötning av livsmedel. Det består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineraler och kostfibrer.


Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaran. Det kan tillsättas som ingrediens under flera olika beteckningar som exempelvis sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros och invertsocker.


Det finns inga positiva hälsoeffekter att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd kan brytas ner till glukos i kroppen, så finns det inget behov av att äta tillsatt socker.


Istället skulle många behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring. Mycket socker finns som många säkert vet, i läsk, saft, godis, glass, choklad och bakverk. Men ofta finns det även mycket socker i tex frukostflingor och fruktyoghurt.Vilka risker finns med att äta för mycket socker?

En nyligen publicerad vetenskaplig systematisk genomgång av sambandet mellan intag av socker och olika sjukdomar samt effekt på hälsa visar att det finns en hel del risker med att äta för mycket socker.


Risk för övervikt och fetma


Förhöjda blodfetter


Typ 2-diabetes


Förhöjt blodtryck


Karies


Enligt denna genomgång bör intaget av tillsatt socker vara så lågt som möjligt för att inte påverka hälsa negativt!


Tips att få ner intaget av tillsatt socker!

Drick mindre läsk, saft och sötade drycker


Minska intag av godis, choklad och bakverk


Ha koll på hur mycket tillsatt socker olika livsmedel har genom att läsa på innehållsförteckningen. Ett mått är att tex flingor och bröd inte bör innehåller mer än 5 g tillsatt socker per 100g


189 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page