top of page
Blogg

Nyårslöfte - Hur man lovar sig till ett hälsosammare år!

Uppdaterat: 1 jan.Källa: forskning.se


Ah, nyårslöften – dessa optimistiska löften vi ger oss själva när tolvslaget närmar sig och vi är fulla av hopp om ett nytt, fräscht år. Vi står där med ett glas bubbel i handen (som vi lovar oss själva att byta ut mot vatten efter tolvslaget, förstås) och en lista av ambitioner som skulle få även den mest hängivna livscoach att tappa hakan.


Men låt oss vara ärliga, vem har inte lovat sig själv att "detta år ska jag verkligen börja träna", bara för att senare finna gymkortet dammigt och bortglömt under en hög med takeaway-menyer? Eller bestämt sig för att äta hälsosammare, men sedan mystiskt hamnat med en påse chips framför senaste avsnittet av favoritserien? Och visst, vi vill alla hantera stress bättre – tills vi inser att vår avkopplingsteknik (oftast kallad paniksurfning på internet) kanske inte är den mest effektiva.


Men vet du vad? Det är okej. Nyårslöften är inte bara löften till oss själva, de är en påminnelse om att vi alltid kan försöka bli bättre versioner av oss själva, även om vi ibland snubblar på vägen. Så, när du reflekterar över det gångna året och funderar på vad nästa år ska innebära, kom ihåg att vara snäll mot dig själv. Livet är en resa, inte en destination, och ibland är det de små förändringarna som gör störst skillnad.


Så, här har du den – den traditionella listan över de vanligaste nyårslöftena som rör hälsa. Kanske hittar du något som inspirerar dig, eller så skapar du ditt alldeles egna unika löfte. Oavsett vad, kom ihåg att varje steg räknas, även de små.


Några av de vanligaste nyårslöftena som relaterar till hälsa:

  • Börja träna - Att införa regelbunden fysisk aktivitet i sin vardag.

  • Äta hälsosammare - Att göra bättre kostval, äta mer näringsrik mat och mindre bearbetade produkter.

  • Gå ner i vikt - Att uppnå en hälsosam kroppsvikt genom kost och motion.

  • Stresshantering - Att hitta metoder för att hantera stress bättre, till exempel genom meditation eller yoga.

  • Sluta röka - Att ge upp rökningen för att förbättra den allmänna hälsan och minska riskerna för rökrelaterade sjukdomar.

  • Förbättra sömnkvaliteten - Att arbeta för att få en bättre sömn genom att etablera en god sömnrutin och skapa en lugn sovmiljö.

  • Dricka mindre alkohol - Att minska alkoholkonsumtionen eller att helt avstå från alkohol.

  • Ta hand om sin mentala hälsa - Att aktivt arbeta för att förbättra sin mentala hälsa, eventuellt genom terapi eller självhjälpsmetoder

.

Nyårsmysteriet - Vad händer med alla våra nyårslöften?

Men varför tenderar dessa ambitiösa mål att smälta bort som snö i solen redan innan januari är över? Låt oss dyka ned i detta mysterium och kanske, bara kanske, hitta några svar på varför våra nyårslöften ofta är som vackra fyrverkerier – spektakulära i början, men kortlivade.


För mycket och för snabbt

Många av oss startar året med att sätta upp löften som är lika storslagna som nyårsraketerna. "Jag ska träna varje dag!" låter fantastiskt, tills vardagens logistik och ett par träningsvärkande ben säger något annat. Det är som att försöka köra en maraton innan du ens lärt dig att jogga!


Vintervädrets förbannelse

Just när motivationen är som högst, så är också frestelsen att krypa upp under en varm filt med en kopp te och en bra bok. Och vem kan klandra oss? Att gå ut i kylan för att jogga känns plötsligt som ett straff snarare än en hälsosam start på det nya året.


Vardagens återkomst

Nyårslöften görs i en festlig atmosfär långt borta från verklighetens krav. Men sedan kommer vardagen tillbaka med sina möten, deadlines och vardagsbestyr. Plötsligt är det svårt att hitta tid för det där yogapasset mellan jobb och familjeansvar.


Den försvinnande motivationen

Motivationen är som en festgäst som smyger sig ut tidigt från festen. Den är stark och närvarande i början, men sedan, när det blir jobbigt och rutinen sätter in, börjar den sakta avta.


Perfektionismens fälla

Vi sätter upp perfekta mål och när vi inte når dem direkt, blir vi besvikna och ger upp. Ett missat träningspass eller en oplanerad fika med vänner kan kännas som stora misslyckanden, istället för naturliga delar av livet.


Glömska, kommer du ihåg nyårslöftet i februari?

Ibland är det helt enkelt så att livet kommer emellan och de löften vi gav oss själva blir bortglömda i vardagens brus.


Vi på Flexibel Friskvård & Hälsa förstår att nyårslöften kan vara lika flyktiga som löftet att bara äta en chipspåse per vecka. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig att hålla dina löften, även när din motivation bestämmer sig för att ta en oväntad semester!


Tänk på oss som din tränings-GPS. Vi hjälper dig att navigera i hälsovärlden, undvika de där motivationsslukande groparna och hålla dig på rätt spår mot dina mål, även när du hellre vill krypa upp i soffan.


Vår kostcoaching fungerar som kulinariska detektiver. Vi hjälper dig att avkoda mysteriet med hälsosam mat som faktiskt smakar gott. Glöm torra salladsblad och tråkiga måltider, vi är här för att proppa din tallrik full med smak, färg och massa nyttigheter!!


Stresshantering för moderna hjältar. I en värld full av deadlines och multitasking, erbjuder vi tekniker för att hantera stress som inte kräver att du blir en zen-mästare. Vi lär dig konsten att hålla lugnet, även när livet känns som en cirkus.


Sömn som superkraft. Genom fysisk aktivitet, återhämtning och goda kostvanor ökar chansen till en bättre sömn. Med en god sömn vaknar du upp redo att erövra världen (eller åtminstone din to-do-lista).


Motivation som håller. Våra coacher är som personliga hejarklackar. De finns där för att ge dig en peppande high-five när du behöver det som mest, och en mild knuff i rätt riktning när motivationen börjar tappa farten.


Flexibilitet som namnet antyder. På Flexibel Friskvård & Hälsa är vi lika flexibla som en vältränad yogi. Vi anpassar oss efter dina behov, din tid och dina mål. Vi är här för att göra din resa mot bättre hälsa så smidig som möjligt.


Så, när du undrar hur i hela friden du ska kunna hålla dina nyårslöften detta år, kom ihåg att vi på www.flexibelfriskvardhalsa.se står redo att hjälpa dig. Låt oss tillsammans göra det här året till det år då dina nyårslöften faktiskt blir verklighet!

279 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page