top of page
Blogg

Flexibels hälsotips - Rött kött och chark

Uppdaterat: 8 juli 2023Dags att minska intaget!

För hälsan är det bra att dra ner på rött kött och chark. Med rött kött menas kött från fyrbenta djur som nöt, gris, lamm, ren och vilt. Det är alltså inte om köttet är genomstekt eller rött i bemärkelsen blodig som har betydelse.


Äter man mindre än 500 gram i veckan (motsvarar 600-750 gram rått kött) minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt om man drar ner på charkprodukterna. Det går inte att ange någon exakt gräns för hur mycket chark man bör äta, men helst bör bara en mindre del av 500 gram vara charkprodukter. Det beror på att chark ökar cancerrisken mer än motsvarande mängd rent kött.


Chark innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett. Att dra ner på chark minskar därför också risken för hjärt- och kärlsjukdom. Med charkprodukter menas kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Exempel är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.


Vad ska man äta istället?

Satsa på mer vegetariskt, ägg, fisk eller fågel.


Kyckling går att variera i det oändliga, och även ägg. En omelett med ett fullkornsbröd är ett bra exempel på snabb och bra mat.

Baljväxter är nyttigt och ger mycket näring för pengarna. Dessutom är det bra för miljön. I kyl- och frysdisk finns idag många olika varianter av burgare, bollar och färdiga rätter. Många baljväxter som kikärter, linser och bönor kan du dessutom köpa på tetrapack. Varför inte byta ut hälften av köttfärsen till linser nästa gång du gör köttfärssås?


Tänk också på miljön

Att minska på köttet är inte bara bra för kroppen, det är även bra för miljön. Till exempel står köttproduktionen för nästan 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser. Därför är det bra att byta ut köttet mot annat ett par dagar per vecka.


Källa: Livsmedelsverket

168 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page