top of page
Blogg

Flexibels hälsotips - Fullkorn

Uppdaterat: 8 juli 2023

Fullkorn – vad är det?

Fullkorn är spannmål där man använder hela kornet, tex i vete, råg, korn, tid och majs. Det gäller både hela korn och korn som krossats/malts till fullkornsmjöl. Fullkorn innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än när inte hela kornet används. Idag kan man hitta fullkorn på många sätt. Grovt bröd och knäckebröd tex. Men även pasta, bulgur, couscous och ris av fullkorn är andra förslag. I bröd och pasta varierar mängden fullkorn mellan olika sorter. Ett sätt att hitta produkter med mycket fullkorn är att titta efter Nyckelhålet.


Varför är det så viktigt?

Det finns flertalet studier som visar att om man äter mycket fullkorn minskar risken för typ-2 diabetes samt hjärt- och kärlsjukdom. Det kan också minska risken för vissa cancerformer.

Fullkorn innehåller järn, kalium, magnesium, folsyra och antioxidanter. Dessutom hjälper fullkorn till att minska upptaget av kolesterol i tarmen. Utöver detta innehåller det kostfibrer som kan sänka blodtrycket och därmed ytterligare sänka risken för hjärt- kärlsjukdomar.


Vart hittar man fullkorn?

Kvinnor rekommenderas äta 70 gram fullkorn per dag och män 90 gram. Detta motsvarar tex 2 skivor knäckebröd och 1 portion fullkornspasta.


Förslag på livsmedel som innehåller mycket fullkorn:

• 1 skiva rågbröd, 16g fullkorn

• 1 portion havregrynsgröt, 35g fullkorn

• 1 skiva knäckebröd 12g fullkorn


Tipset är att se över kolhydratkällor och försöka byta ut till livsmedel med högre fullkornshalt! Det kommer du må bättre av!Vad du äter spelar en viktig roll för hur du mår, för ett hälsosamt liv och för dina träningsresultat. Så vet du med dig att du inte tänker så mycket på vad du stoppar i dig har du mycket att vinna på att börja göra det!


Känner du att du vill lära dig mer eller vill få kostcoachning? Kontakta oss på info@flexibelfriskvardhalsa.se.126 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page