top of page
Blogg

Bröstcancer - Livsstilens roll och hur du kan göra skillnad

Uppdaterat: 13 okt. 2023Bröstcancer påverkar varje år många individer och deras familjer över hela världen. Vetenskapen fortsätter att visa att vår livsstil, såsom våra kostval, vår träningsrutin och hur vi hanterar stress, kan spela en avgörande roll i vår risk att utveckla denna sjukdom.


Vad exakt är bröstcancer?

Bröstcancer börjar när celler i bröstet börjar växa okontrollerat. Dessa celler klumpar vanligtvis ihop sig för att bilda en tumör. Medan det finns flera typer av bröstcancer, har de gemensamt att de påverkar bröstvävnaden. Visst kan riskfaktorer som genetik eller ålder vara utanför vår kontroll, men många riskfaktorer kan påverkas direkt av våra dagliga val.Livsstilens avgörande roll

Vår kost har en märkbar inverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande. Genom att välja en diet som är rik på färska grönsaker, frukt, fullkorn och nyttiga fetter, kan vi erbjuda våra kroppar den bästa chansen att bekämpa sjukdomar. Flera studier har kopplat högt alkoholintag och bearbetade köttprodukter till en ökad risk för olika cancerformer, inklusive bröstcancer. Genom att vara medveten om vad vi äter och välja näringsrika livsmedel kan vi potentiellt sänka vår risk.


Motion är inte bara bra för hjärtat, det kan även fungera som ett skydd mot bröstcancer. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att reglera hormoner, särskilt östrogen – en känd riskfaktor för bröstcancer. Dessutom bidrar motion till att minska kroppsfett, vilket är särskilt viktigt eftersom fettvävnad producerar östrogen. Det behöver inte bara vara hårda och intensiva träningspass, utan även regelbundna promenader kan göra skillnad. All rörelse är bra!


Vår kropps återhämtningsprocesser, särskilt sömn, är avgörande för att upprätthålla en optimal hälsa. Att prioritera god sömnkvalitet och tillräcklig sömnlängd kan stärka immunförsvaret. Dessutom, i en värld där stress blir alltmer vanligt, blir metoder för att minska stressen allt viktigare. Meditation, djupandning eller bara att tillbringa tid i naturen kan hjälpa oss att återställa balansen i kropp och sinne. Har du inte testat "skogsbad" rekommenderar vi att du gör ett försök.


På Flexibel tror vi att genom att synliggöra livsstilens betydelse kan vi inspirera fler till att aktivt välja en hälsosammare vardag.


Delta i kampen mot bröstcancer med Flexibel

Varje år organiserar vi "Ett lyft mot bröstcancer", med utmaningar och en insamling till Bröstcancerförbundet. Under en vecka i oktober erbjuder vi utmaningar i våra studios där du kan delta och samtidigt skänka en valfri summa till insamlingen.


Oavsett om du är en van tränare eller nybörjare, finns det något för alla i våra studios denna vecka. Kom och engagera dig, ha kul, förbättra din hälsa och stöd en god sak på samma gång!Genom att förstå bröstcancer, vara medveten om din egen hälsa och genom att delta i våra utmaningar, kan du göra en skillnad. Tillsammans kan vi bygga en starkare, friskare gemenskap och stödja de som kämpar mot bröstcancer.
Några studier

En studie publicerad i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention visade att en diet rik på grönsaker, frukt och fullkorn kan minska risken för bröstcancer.


I en annan studie publicerad i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention visade att hög alkoholkonsumtion och bearbetade köttprodukter kan öka risken för bröstcancer.


I en studie publicerad i tidskriften Cancer Research visade att motion kan minska risken för bröstcancer genom att reglera hormoner, minska kroppsfett och stärka immunförsvaret.

67 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Då jag enligt alla rön har levt ett liv efter ovannämnda råd och ändå fått bröstcancer vill jag verkligen påpeka att det inte är något sätt att slippa eländet, självklart är det en hjälp men än en gång det går att få cancer även om man lever ett hälsosamt liv!

Like
bottom of page